Tällä hetkellä on uusi minialbumi ihan omaksi iloksi tuonne hyllyn jatkeeksi tuloillaan. Se on pikkusta viilausta vaille valmis. Tällä kertaa aattelin ottaa kuvia tekovaiheista että niillekin lukijoille jotka ei tiedä kuinka minialbumit koostetaan niin pääsee hiukan jyvälle. Toki albumien teossa on monta erilaista tekniikkaa niin kansien kuin sivujenkin koostamisessa ja tämä on vain yksi. Se mikä mulle tässä uutta on albumin muoto joka tulee esille  myöhemmin kun albumi on valmis. Ja sivut joita en ole koskaan tehnyt tällä tekniikalla.

Minialbumien kansien ja sivujen teko ei ole vaikeaa kun oivaltaa tietyt jutut ja siksi kannattaa ensimmäinen albumi tehdä alusta loppuun jollain simppelillä ohjeella. Oman näkösen siitä saa sitten käyttämällä  oman maun mukaisia kuviopapereita ja muita koristeita. Monet kyllä tekee täsmälleen samoja albumeita kuin jonkun ohjeen mukaiset mutta mun mielestä ne on sitten jonkun toisen albumeita ei enää omia. Itte oon aina tehnyt esim. sivuihin omia muutoksia. Ainoastaan jos haluan tehdä jonkun tietyn kokoisen albumin niin olen ottanut mitat ylös kansien osalta sekä mitat sivuista jotka passaa hyvin kansien sisään. Muuten olen sitten muokannut niistä oman näköisiä.

Tämä tuleva albumi on ns. Gatefold -malli eli siinä on useampi avautuva kansielementti. Tämän albumin kansimitat ja sivujen pohjaratkaisu on Alexandra M:n - pikaohje You Tubesta. Siinä tosiaan vain kerrotaan mitat ei sen kummemmin kuinka albumi tehdään. Eli nuo mitat vain nappasin talteen ja lähdin tekemään.

Elikkäs kannet teen pahvista jonka paksuus on n. 1.5 mm. Taulukehystämöstä oon ostanut ison 70x100cm siivun josta riittää moneen projektiin pitkäksi aikaa. Mulla on myös muutamia mustia 12x12 tuuman kokoisia sekä mustia että valkosia 6x6 tuuman kokoisia jotka on varta vasten tarkotettu näihin hommiin. Mutta en ole vielä käyttänyt niitä.

Tähän tarvittiin 6 pahvin palaa joista 5 tulee itse albumin aukeaviin osiin.

IMG_7740.jpg

 

 

 

 

 

Kannet olen päällystänyt albumeihin kahdella eri tapaa. Tämä tapa on hiukan haastavampi mutta koska paloja on monta niin tää sopi parhaiten. Yleensä käytän normi kartonkia mutta koska sivupohjat tulee kierrätys paperista niin halusin tämänkin samaa tyyliä ja sitä ei ollut A4 suurempana. Joten kekkasin että meillä on rulla paperia jota käytetään lattian suojaamiseen remontissa. Kokeilin ensin pikkusilla koepaloilla miten se onnistuu taittaa jne. Sopivan pitunen suikale ja leveyttä pitää olla sen verran että kun pahvit laittaa päälle niin ylä ja alareunoissa on 1 tuuma kääntövaraa. Samoin uloimmasten palojen reunoille. Palojen väliin pitää jättää tilaa ja mittaan sen yleensä tolla testilevyllä jossa on kaksi pahvia yhteen liimattuna.Sen kun laittaa kahden kansipalan väliin ja hiukan ekstraa niin tulee sopiva tila ja albumi kääntyy hyvin. Piirrän apuviivat myös ennen kuin alan kiinnittää osia paperiin.

 

IMG_7755.jpg

 

 

 

 

Kaksipuoliteippiä  levyjen pintoihin. Reunoilla käytän voimateippiä ja keskellä normi scor teippiä. Liimatakin voi mutta mä en tykkää jos paperi alkaa kupruilemaan ja teipillä pinnasta tulee joustavampi. Keskelle paloja on tärkeää laittaa teippiä  tai liimaa koska muuten siihen jää sellanen ilmapussi.

 

IMG_7754.jpg

 

 

 

 

 

 

Kun kaikki palat (5kpl) on teipattu niin sitten tähtäillään ne testilevyn avulla paikoilleen mahollisimman suoraan. Kulmista leikataan palat pois ja niin että nurkan eteen jää hiukan paperia. Muuten taitettaessa reunat sisään jää nurkat paljaaksi ja sitä ei sitten voi enää peitellä kovin tyylikkäästi.

 

IMG_7756.jpg

 

 

 

 

 

IMG_7757.jpg

 

 

 

 

Kaksipuolista teippiä kuvan mukaisesti päällys puolelle. Ensin kiinitetään ylä- ja alareunat. Ennenkuin reunat teipataan kiinni laitetaan mieluusti jotain valkoista liimaa kuten erikeeper tai vastaava pahvien päätyyn ohuelti. Syystä että kun paperi käännetään pahveja vasten se liima suojaa hiukan ettei paperi repeenny kun välissä on hiukan pehmentävää liimaa.

 

IMG_7758.jpg

 

 

 

 

Ennenkuin sivureunat käännetään, työnnetään nurkissa oleva pieni paperin jämä sisään kohti pahvin nurkkaa ja sen jälkeen käännetään reunat paikalleen. Sillain tulee siisti jälki ja kuten kuvasta näkyy, nurkista ei irvistä harmaa pahvi.

Seuraavaksi mitataan samasta kartongista tai tässä tapauksessa tuosta rempparullasta paperi joka peittää pituudeltaan melkein kokonaan pahvit alleen. Teipillä (taikka liimalla). Siistin näköinen tulos tulee kun paperi jää niin ylä-kuin alareunoista ja sivureunoista jonkun puoli senttiä vajaaksi. Kuiteskin niin että nuo nyt näkyvissä olevat reunat jää pikkusen näkyviin toisen paperin alta. Siitä ei nyt tullu napattua kuvaa. Sen jälkeen kaikkiin paloihin voi päälle leikata sopivat kuviopaperit vielä jos haluaa. Ja ne pitää olla taas sitten hiukan pienemmät että tausta paperi näkyy kuin kehyksenä takaa.

Taittoluun avulla varovasti mennään urat läpitte niin että kevyesti painetaan edestaas ja samalla taitetaan kansiosaa jotta siitä tulee hyvin kääntyvä. Kaikki urat käydään läpitte huolella.

 

 

IMG_7759.jpg

 

Seuraavat alkuvaiheet tulee eri postiin kun tästä tuli aika pitkä...ja pitää muutenkin kohta lähteä töihin joten kellon ympärys ja sitten tulee loput tästä alkuvaiheesta.