Viime keväänä tein kiviselle takapihalle projektin valmiiksi, jonka olin alottanut jo muutama vuosi sitten suunnitella. Se miksi siinä kesti niin kauan, johtui ihan ajan puutteesta.Tuota etupihaa  on tullut säädettyä täydellä energialla ja takapiha jäänyt pienemmälle huomiolle. Sinänsä takapihaa ei ole tarkotuskaan tehdä sellaseksi, että sieläkin ois kauhea työmaa. Meillä on tämä takapiha pienempi kuin etupiha ja pienellä alalla on isoja mäntyjä 4 kipaletta sekä paljon erikokoisia kiviä. Jännän tästä takapihasta tekee se, että siinä on ikäänkuin 2 osiota. On tasamaata ja sitten "kukkula".

Kun ostettiin tämä talo 10 vuotta sitten oli tämä takapiha luonnontilassa  "kukkulan" osalta eli sielä kasvoi puolukka- ja mustikkamättäitä.Lisäksi edellinen omistaja oli kuskannut sinne kaikki puutarhajätteet parin vuosikymmenen ajan ja siinäpä sitä urakkaa oli tyhjätä niitä pois. Jossain vaiheessa luovutettiin , koska sitä ois saanut tehdä loputtomiin .Sen verta kuiteskin jätettä poistettiin ,että maa oli suhteellisen kovaa, jotta voitiin kuskata sinne multakuorma ja kylvää ruohonsiemeniä. Jostain syystä kuitenkin nurmikko ei viihdy tuolla tasanteella kovin hyvin, mutta ei se enää niin paljoa haittaa.

Takapihalla muutenkaan ei sillain oleskella, koska sielä on hieman varjosaa ja sen myöten hyttyset viihtyy sielä.Muutama pikkunen marjapuska ja raparperia sieltä kuitenkin löytyy sekä matto-ja kuivausteline ja trampoliini.Tosin trampoliini lähti pois lopullisesti viime viikonloppuna, koska sinne tuli jotain muuta tilalle.Siitä kerron kuvien kera sitten toisella erää :)

Pari vuotta sitten toin töistä lavojen reunoja ja niistä tein viljelylaatikot, joissa olen kasvattanut sipulia, salaattia, porkkanaa ja herneitä.

Mutta jos nyt ihan alusta kerron tämän takapihan suunnittelun miten se eteni. Silloin 8-9 vuotta sitten kun tuo ns.kukkulaosuus muokattiin niin samalla istutin Vuorenkilpiä parin kiven läheisyyteen.Sain ne naapurilta, jolla niitä oli ihan älyttömästi.Ne on helppohoitoisia..ei tarvitse kastella kuin joskus harvoin, varsinkaan kun ne on kohdassa jossa maa pysyy suht kosteana varjoisuuden takia. Ne oli mun ekat istutukset niiltä osin. Koska noita kiviä on suht paljon, joita myös tosi paljon poistettiin ja lastattiin tontin rajalle..niin nurmikon leikkaus on todella hankalaa ja se pitää suorittaa aina trimmerillä pääosin...niin aloin miettimään että jotain pitää keksiä noihin pahimpiin kohtiin.

Mun täti ehdotti että tee sellanen kivikkokukka-alue..okei, hyvä idea. Yhden männyn juurelta sitten aloin kuoria nurmikkoa pois  ja muuta kasvustoa.Halkasijaltaan alue on noin  3 m. Peitin alueen muovilla ja se oli siinä parisen vuotta.Näin sieltä loppui kaikenlainen rikkaruohon ja heinän kasvu.

Pala palalta sitä pikkuhiljaa kokosin ja vime keväänä se  sitten  valmistui. Mukavasti kasvit lähtivät kasvuun ja ovat levinneet syksyn aikana.Tässä nyt kuvia istutuksen jälkeen toukokuussa ja muutama kesäkuva.Tänä vuonna nuo ovat vieläkin paremmat..kun ovat levinneet mukavasti..niistä sitten uusia kuvia verrattavaksi kesällä.

Ihan mutkatonta tämänkään alueen puhtaanapito ei ole, koska noita mäntyjä on kaikenkaikkiaan 7 meidän tontilla niin sitä neulasta ja muromaista roskaa tippuu, mutta kärsivällisyydellä tästäkin selvitään :)

Elikkäs puun ympärillä on niitä kiviä, joiden sekaan sitten olen laittanut pyöreitä pikkukiviä ja kiukaankiviä.Mä olen säästänyt aina kaikki vanhat kiuaskivet tähän, mitäs niitä turhan heittää pois. Tässä kuvia eri suunnista.

Tässä on loppukevään kukkija eli sammalleimua ja kuten näkyy muut taimet on aika nöpöjä vielä..

024-normal.jpg

 

 

025-normal.jpg

 

..kun sammalleimu ei enää kuki on muut hiukan jo kasvaneet...Rautakaupasta ostin puhallushiekkaa ja se on tosi mainio kate ja elementti kivikko-asetelmissa.

094-normal.jpg

 

 

092-normal.jpg

 

Ohotanmarunan vieressä on Hopeahärkki ja sitä on myös tuola oikealla yläviistossa olevassa kohdassa.Tuo pikkunen paneelijuttu  tuossa puunrungon vieressä on mun huoltotoimia varten..eli siinä sitten nökötän ja puhdistan roskia kohdista, jonne en muutoin ylety.

052-normal.jpg

 

Oikealla ison kiven vieressä on komeamaksaruoho ja puun runkoa ympäröi luonnon mustikkaa.

043-normal.jpg

 

 

023-normal.jpg

 

 

024-normal.jpg

 

 

022-normal.jpg

Ohotanmaruna..se ei nyt varsinaisesti ole kivikkokasvi ja vaatii kastelua, mutta jaoin sitä moneen osaan ja siirsin tähän pikkupalan..se on niin ihanan pehmeä ja kivannäköinen muuteskin.

051-normal.jpg

 

Tämän nimeä en muista, mutta se leviää nopeasti ja siihen tulee ihania pikkusia valkoisia kukkia

047-normal.jpg

 

..ja siinä niitä kiuaskiviä

096-normal.jpg

 

..näitä kahta seuraavaakaan en muista nimeltä..toisen sain työkaverilta ..ihan pieni pala ja nyt se on jo n. 40 cm leveä

046-normal.jpg

 

 

095-normal.jpg

 

Mehitähtiä ...

098-normal.jpg

 

Karpaattienkello..

088-normal.jpg

 

Tämänkään kukan nimeä en muista mutta se on levinnyt myös mahtavasti.Tässä kohdassa on tyttären kääpiöhamsteri haudattuna ja siksi kivessä lukeekin hamsterin nimi..

026-normal.jpg

 

 Kivikkoasetelman  vasemmalla puolen naapurin rajan tuntumassa on näitä isoja kiviä

027-normal.jpg

 

Sitten hiukan yleisnäkymää tästä takapihasta eri kuvakulmista

042-normal.jpg

 

 

041-normal.jpg

 

033-normal.jpg

 

 

030-normal.jpg

 

029-normal.jpg

 

Tästä kuvasta näkee hyvin tuon korkeuseron..

032-normal.jpg

 

Tuola jo yhdessä kuvassa vilahti nää mun viljelylootat..

031-normal.jpg

 

Salaattia ja porkkanaa..

039-normal.jpg

 

..ja herneitä

100-normal.jpg

 

Seuraavaan puutarha-osioon tuleekin sitten se uusin projekti , joka on meneillään..