Viikko sitten oltiin äitin kanssa Hopeasavi-kurssilla. Kahtena päivänä kurssia oli puoli kymmenestä kolmeen ja aika kiire aikataulu oli. Ensimmäisenä päiväna aikaa oli aika niukasti, kun opettaja alkutöiksi hiukan esitteli Hopeasaven työstöä jne.

Sitten piti miettiä mitä haluaa tehdä..no kovin vaikeaa ei ihan ekalla kerralla viiti tehdä, kunhan oppii ensin systeemit. Ihan aluksi harjoiteltiin haluamansa työt harjoittelumassalla. Hopea on hiukan kallis materiaali harjoitteluun, nimittäin 10g hopeasavea maksaa n.25 euroa. Ja jokainen tajuaa ,ettei se määrä ole kuin pieni palanen, josta ei todellakaan saa paljoa aikaan.

Tässä yksi versio harjoittelumassasta tehty työ. Eli ensin massa pyöritellään palloksi ja kaulitaan. Sitten muoteilla esim. otetaan jokin muoto, voi painaa pintakuvioita, tekstiä jne. Kun on harjoittelumassasta saanut aikaan haluamansa riipukset jne. voi aloittaa Hopealla työstämisen. Pitää olla aika ripeä ettei Hopeasavi pääse kuivumaan työstö vaiheessa.

Kun Hopeasta on sitten tehty mitkä tahansa muodot, ne laitetaan kuivuriin kuivumaan. Jonka jälkeen niitä hiotaan varovasti, esim. reunoista ylimääräiset roippeet pois ja silotellaan pinnat tasisiksi ja sileän tuntuisiksi. Riipuksia tehtäessä muovailuvaiheessa tehdään reiän alku myöhempää porausta varten.

 

 

Tässä sitten Hopeiset riipukset, jotka on tulleet uunista. Pinta on harmaanvalkoinen. Kun se on jäähtynyt aloitetaan harjaus, eräänlainen teräsharja. Harjataan kunnes koru on kiiltävä. Halutessaan voi myös raaputtaa erityisellä kivellä vielä pintaa jolloin pinta on vieläkin kiiltävämpi. Muotoiluvaiheessa laitoin  riipuksiin Zirkonia-kiviä.

 

Hionnan jälkeen näyttävät tältä. Hiukan kiiltäviä pintoja, joten en saanut kuvattua oikein selviksi..ja en osaa käyttää kuvan muokkausohjelmaaenkä vieläkään tätä kameraa..

 

 

Lisäksi tein 4 pikkusta riipusta , jotka tein ruiskutettavalla hopealla. Eli Hopeasavi on ruiskussa, ohuella kärjellä ruutaten..toki siis huomattavsti ohuempaa kuin kaulittava massa. Aika hankala käsitellä ihan ensikertalaisena. Mutta sain nyt jotain kuitenkin tehtyä.

Eli ihan ensikisi muotoiltiin Korkkisavesta muotit , jotka laitettiin hammastikkujen päähän kuivamaan. Ekana päivänä sitten otin ne kotia mukaan..ne piti paistaa uunissa 80 asteessa kuiviksi.

 

Sitten seuraavana päivänä ruiskutin savea sikin sokin ympäriinsä. Riipuskoukut laitettiin myös kiinni valmiiksi. Ja sitten kuivumaan ja sen jälkeen hionta ja uuniin.

 

 

Uunissa korkkisaven pitäisi palaa pois, mutta minulla kyllä ne oli palaneet vain mustaksi ja siinäpä olikin hommaa kun hanan alla niitä piti tökkiä tikulla pikkusista rakosista, jotta saa sen massan sieltä pois. Ja kun se homma oli tehty, niin sitten se kiillotus harjalla. Ja tässä lopputulos. Kuten kuvasta näkyy sisäpuolella on se valkoinen pinta, mutta sitähän ei saa pois tuolta.


 

Tätä RuiskuHopeaa käytin myös sen 10g ja sen hinta oli sama. Elikkäs aika arvokasta hommaa tämä Hopeasaven työstäminen. Tätä voi kyllä tehdä myös kotonakin. Pikkunen polttouuni maksaa n. 500 euroa alkaen..tai vaihtoehtosesti voi myös polttaa Retkikeittimen päällä . Luultavasti kokeilen tätä kesällä, silloin kun saa pihasta kukkien lehtiä, nin voi käyttää Hopeamassaa, jota voi sivellä päälle ja silloin saa ihania lehtien muotosia riipuksia.

Katsotaan sitten myöhemmin mihin koruun nämä riipukset aikanaan päätyy..