Albumi tarvii myös sidonta systeemin. Näitäkin on eri versioita mutta mä käytän tätä koska se on jämäkkä eikä tarvitse pelätä sitä että kestääkö sivuja selata. Mä käytän tästä nimeä haitari. Haitarin tekoon tarvii A4 kartongin. Ei liika paksua eikä liika ohutta. Haitarin koon määrittelee albumin koko ja nimenomaan selkämyksen koko sekä kuinka monta sivua aikoo albumiin tehdä. Mä oon tehny aina 6 sivua. Mun mielestä se on sopiva määrä koska jokainen sivu on aina kaksipuolinen ja sivuissa on useimmiten sivulle tai ylös- ja alaspäin aukeavia läppiä ,taskuja ym. Mutta jos haluaa enempi sivuja pitää selkämys pahvi olla leveämpi.

Jos kansien korkeus on esim. 6 tuumaa niin A4 haitari kartonki leikataan n. puoli tuumaa lyhyemmäksi. A4 pituus saa olla..sen voi sitten lyhentää tarvittaessa. Nuuttausalusta on tarpeen tässä hommassa mutta jos sitä ei ole niin voi tehdä viivottimella ja kynällä merkit ylä ja alareunaan ja vetää linjassa taittoluulla taikka virkkauskoukun pyöreällä päällä taitteet.

Tässäkin on taas monenmoista tyyliä mutta mä teen taitteet aina puolen tuuman välein. Koska haluan että sivujen välit on tarpeeksi leveät jotta niistä sivuista voi tehdä muhkeat.

 

 

IMG_7742.jpg

 

 

 

 

Kartonki käännetään sitten nurinpäin ja laitetaan kaksipuoli teippiä jokaiseen uraan joka on taitteiden välissä.

 

IMG_7745.jpg

 

 

 

 

Kartonki käännetään oikein päin ja aloitetaan taittelemaan urista joka toinen ylös ja joka toinen alaspäin. Yksi "palje kerrallaan" ja teipin suojakalvo pois ja kantit yhteen. Jatketaan kunnes on 6 paljetta haitarissa. Kuvan mukaisesti. Kartongista leikataan pois ylimääräiset molemmilta reunoilta niin että valmis pala on hiukan kapeampi kuin selkämys pahvi.

Haitarin palkeisiin pitää vielä laittaa teippiä molemmin puolin jotta sivut saadaan kiinnitettyä myöhemmin.

 

IMG_7747.jpg

 

 

 

 

Tältä se näyttää alapuolelta .Näkyvissä on enää teipit joista haitari kiinnittyy selkämykseen. Kuvassa renoilla ei ole vielä teippiä mutta niihin pitää myös laittaa.

 

IMG_7748.jpg

 

 

 

Ensimmäistä kertaa tein sivut kirjekuorista. Kyllä on helppoa ja vaivatonta. Yhteensä tähän albumiin tarvitaan 12 kpl  C6 eli normaali kokoisia kirjekuoria. Nämä on kierrätyspaperista tehty. Kuten aiemmin mainitsin.

 

IMG_7749.jpg

 

 

 

Kaksipuoliteippiä läppiin ja läpät kiinni. Sen jälkeen paperileikkurilla pitkiltä sivuilta leikataan pois molemmin puolin 1/8 tuumaa. Näitä tuli 6 kpl.

 

IMG_7752.jpg

 

 

 

Ja kuori näyttää tältä..valkoinen paperi menee läpi. Eli tarkoittaa sitä että kuori on avonainen pitkiltä sivuilta. Toiselta puolelta kuori kiinnitetään haitarin palkeeseen ja toiselle puolelle rakentuu läppämäinen sivu.

 

IMG_7753.jpg

 

 

 

 

Toiset 6 kirjekuorta leikataan näin. Läppä talteen.Ja kuoren avoimen osan reunaan taite ja siihen kaksipuoliteippiä taikka liimaa..

 

IMG_7760.jpg

 

 

 

 

 

..ja laitetaan se aiemmin leikatun kuoren sisään taitteesta. Pitää jättää liikkumavaraa jotta sivu aukeaa vaivattomasti.Näihin sitten kuviopaperia päälle ja jätetään hiukan reunoja näkyviin kuoresta niin on siistimmän näköinen.

 

IMG_7761.jpg

 

 

 

 

Sivuja varten A4 kartongista kuvan mukaiset palat. 3 + 3.

 

IMG_7750.jpg

 

 

 

 

 

Isommat taitetaan puoliksi 7 1/2 tuuman suunnassa. Nämä tulevat sivujen sisään fotomatoiksi. Eli näitä on 3.

 

IMG_7764.jpg

 

 

 

 

Kirjekuoren läpät otettiin talteen ja alkuperäsohjeen mukaan niistä tehtiin taskuja sivuihin. Mä en sellasia halunnut enkä tarvinut joten liimasin pienempien kartonkien päihin ne. Nämä tulee siis fotomatoiksi sivujen sisään ja noista läpistä on helppo vetää matto ulos. Ja näitäkin on 3.

Ja näihinkin sitten sitä kuviopaperia taikka yksiväristä.

 

IMG_7763.jpg

 

 

 

Tässä sitten on se kokoelma jota käytän tähän projektiin. Graphi45  "Pennys Paper Doll Family". Eli paperinukkeperhe.Käytössä on 8x8 vihko sekä pelkkiä kuviopapereita sisältävä 12x12 vihko.

 

IMG_7762.jpg

 

 

 

Paperinuket vaatteineen ym. tilpehööreineen liimasin kartonkiin ja leikkasin irti. Näin niistä tuli tukevampia. Tässä vain pieni osa ja nämäkin ovat Pennyn ystäviä maailmalta. Albumi on melkein valmis. Odotan lukkoja saapuvaksi jotka tilasin Wishiltä joten siinä voi mennä vielä tovi. Kunnes ne tulee ja saan ne laitettua paikoilleen ja sivut kiinni haitariin on kamera valmiina napsimaan kuvia.

 

IMG_7765.jpg